Imate pitanja?  
  ŠTO PACIJENT KOJI SE ŽELI UPISATI U NAŠU ORDINACIJU MORA UČINITI?

 
 

    Sve što je potrebno od Vas je da se javite u našu ordinaciju sa svojom zdravstvenom iskaznicom. Već prilikom te prve posjete Vi postajete "naš pacijent", te odmah radimo prvi pregled i plan terapije za dalje. Nije potrebno da pacijent ide u bivšu ordinaciju po svoj karton. Cijela procedura se radi automatizmom preko nas, Vi nemate nikakve brige osim redovitog četkanja Vaših zubiju. :-)

 
 
 
 

Ugradnja zubnog nakita (dijamantića) na zub? Što kada ga želim skinuti?

 
 

    Ugradnja zubnog nakita je kratkotrajan i potpuno bezbolan zahvat. Sam postupak traje cca 20 min pri čemu se na drugi sjekutić ugrađuje posebni dijamantić. Važno je upozoriti pacijente da odaberu dentalne ordinacije za ugradnju zubnog nakita, a ne raznorazne kozmetičke salone koji većinom ugrađuju nekompatibilne i neprofesionalne nakite koji uopće nisu predviđeni za ugradnju u usnu šupljinu. U usnoj šupljini takve "dijamantiće" slina otapa te dolazi do raznih komplikacija... U našoj ordinaciji koristimo dijamantiće renomirane tvrtke Ivoclar Vivadent koja je specijalizirana za proizvodnju striktno dentalnog materijala. Važno je da povjerite i stavljanje i skidanje zubnog nakita profesionalnom osoblju. Dakle, doktorima dentalne medicine. Samo tako možete biti sigurni da neće doći do oštećenja zubnih struktura ni oralne sluznice.

 
 
 
 

Kada je idealno vrijeme da sa svojim djetetom doĐem u ordinaciju dentalne medicine?

 
 

    Prvi mliječni zub najčešće izrasta oko 6 mjeseca djetetova života. To je idealno vrijeme da se javite u ordinaciju i da izaberete tko će se brinuti o oralnom zdravlju Vašeg djeteta. Trend je u dentalnoj medicini da se više ne preporuča fluoridacija preko tableta, već se radi tkz. topikalna fluoridacija. To znači da doktor dentalne medicine premazuje zube preparatom koji sadrži fluor. On štiti zub od karijesa, a premazivanjem dolazi točno na mjesto na kojem treba djelovati. Tom prilikom u našoj ordinaciji roditelji dobivaju detaljne upute o pravilnoj brizi i higijeni djetetove usne šupljine, što je izuzetno važno. Treba prevenirati, a ne liječiti! Kada zub oboli od karijesa, kada počnu bolovi, tada je prekasno! Prva briga počinje sa izbijanjem prvog zuba u djetetovoj usnoj šupljini!

 
 
 
 

Što kad raste prvi trajni zub?

 
 

    Prvi trajni zub raste oko 6 godine djetetova života. Radi se o trajnoj šestici koja raste IZA zadnjeg mliječnog zuba, mliječne petice. To znači da tada ne ispada mliječni zub, te roditelji upravo radi toga često i nisu ni svjesni da je djetetu niknuo prvi trajni zub. Upravo ta trajna šestica je najvažniji zub u usnoj šupljini, na tom području su najjače žvačne sile. Gubitkom trajne šestice dolazi do ozbiljnih promjena u usnoj šupljini koji dovode do problema i sa susjednim zubima... Zato je izuzetno važno da se roditelji jave sa djetetom u dentalnu ordinaciju upravo u tom razdoblju. Potvrde koje doktori dentalne medicine izdaju za upis djeteta u školu su osmišljene baš radi toga, da se pregleda i zaštiti ta trajna šestica. Bit izdavanja potvrde nije u tome da se ona samo potpiše, već da se zubi pregledaju i zaštite! U našoj ordinaciji prilikom te posjete radimo tkz. pečaćenje trajnih šestica. To je kratki i bezbolni zahvat kojim se zub "zalije" posebnim materijalom koji postupno otpušta fluor koji štiti zub, a istovremeno taj materijal popuni "udubine" koje šestica ima te se time sprečava nakupljanje hrane u tim istim udubinama i izbijanje karijesa.

 
 
 
 

ElektriČna ili ruČna zubna Četkica?

 
 

    Doktori dentalne medicine govore, važno je da se zubi redovito četkaju. Koja će to biti četkica, koja zubna pasta, manje je važno. Međutim, neke smjernice ipak postoje. Općenito se u novije doba preferiraju što mekše zubne četkice koje nisu previše agresivne za gingivu (zubno meso), a koriste se najmanje 2 puta na dan. Od zubnih pasta preporučaju se one koje sadrže fluor te time jačaju otpornost zubne strukture prema karijesu. Za pacijente koji imaju bolne senzacije na hladna i vruća jela i pića preporuča se upotreba zubnih pasta koje u svom nazivu imaju "sensitive". Općenito, električne zubne četkice bolje skidaju zubni plak, a njihova superiornost posebno dolazi do izražaja kod čišćenja stražnjih zubi. Električne zubne četkice imaju manju "glavu" pa radi toga lakše dopiru do stražnjih zubi. Međutim, treba biti oprezan kod njihovog korištenja. Ako se koristi pretjerani pritisak električne zubne četkice na zube može doći do abrazije (potrošenosti) cakline zuba u području zubnih vratova. Dakle, električna četkica DA, ali sa umjerenim pritiskom.

 
 
 
 

Koliko Često treba posjEĆivati doktora dentalne medicine?

 
 

    Preporuka je da se dentalna ordinacija u svrhu kontrole posjećuje 2 puta godišnje. To je idealni vremenski rok da se zubi pregledaju te ako je i došlo do nekih promjena da se one isprave već u samom začetku.

 
 
 
 

Imam naslage na zubima koje nije moguĆe skinuti Četkanjem. Ima li pomOĆi?

 
 

    Naravno. U svakim ustima se skuplja zubni kamenac, plak. Kod nekih pacijenata to je brži, kod nekih pacijenata dugotrajniji postupak. Klasičan aparat koji služi za skidanje zubnog kamenca radi na principu ultrazvuka. On kao takav je dobar za skidanje kamenca. Međutim, ako se radi o diskoloracijama zubi i pigmentima, puno je bolje koristiti aparat koji radi na principu pjeskarenja. Rezultati su bolji, brži, a istovremeno postupak je nježniji za zubne strukture. Nadalje, pjeskarenje odlično "pročisti" interdentalne (međuzubne) prostore i džepove te time izvrsno prevenira gingivitis (upalu zubnog mesa) i parodontozu. U našoj ordinaciji, uz klasični aparat za skidanje zubnog kamenca, koristimo i gore navedeni poseban aparat za pjeskarenje zubi renomirane njemačke tvrtke KaVo.

 
 
 
 

Koliko traje izbjeljivanje zubiju? Što mogu oČekivati?

 
 

    U našoj ordinaciji zube izbjeljujemo u dva stadija. Prvi stadij sastoji se od pjeskarenja kojim se temeljito skidaju sve naslage i pigmentacije sa zuba. Ako pacijent nije zadovoljan dobivenim učinkom pristupamo klasičnom izbjeljivanju. Kod klasičnog izbjeljivanja pacijent dolazi u našu ordinaciju 5 dana za redom pri čemu stavljamo gel na zube koji djeluje po 60 minuta. Tih 60 minuta pacijenti obično uživaju čitajući knjigu ili slušajući mp3 u čekaonici :-) Nakon završenog izbjeljivanja zube naknadno zaštitimo posebnim preparatom (GC Tooth Mousse) koji ojačava zubnu caklinu te smanjuje inače uobičajene senzacije zubi na hladno/vruće nakon izbjeljivanja.

 
 
 
 

Amalgamski ili kompozitni ispun ("crna ili bijela plomba")?

 
 

    Nekada davno postojao je samo amalgamski ("crni") ispun. Međutim, tehnologija dentalnih materijala je otišla naprijed. Danas, u suvremenoj dentalnoj medicini, u velikoj većini slučajeva indicirano je korištenje kompozitnih (bijelih) ispuna. Rad s kompozitnim ispunom je za doktora dentalne medicine teži, dugotrajniji, na kraju krajeva, i skuplji. Međutim, kompozitni ispun u današnje vrijeme za pacijenta ima velike prednosti pred zastarjelim amalgamskim ispunom. Ispuni su jači, čvršći, te imaju veću silu prianjanja za zubne strukture. Najveća prednost je i u tome što se za kompozitni ispun zub treba manje preparirati (brusiti), skida se samo karijesom promijenjena zubna struktura. Kod korištenja amalgama se osim bolesnog zubnog tkiva, nažalost, treba preparati i zdravo tkivo.

 
 
 
 

Postoji li viŠe vrsta kompozitnih ispuna ("bijelih plomba")?

 
 

    Naravno. Na tržištu dentalnih materijala postoje razni materijali koje doktori dentalne medicine mogu koristiti za izradu kompozitnih ispuna. Postoje jeftiniji i ne kvalitetniji materijali, ali postoje i izuzetno kvalitetni, dugotrajno postojani materijali. U našoj ordinaciji koristimo isključivo vrhunski materijal renomirane japanske firme GC, Gradia Direct Anterior i Posterior, Kalore. Ti materijali su izuzetno dugotrajni pa se ne događaju situacije da ispun već nakon par mjeseci promijeni boju, požuti, ili pak da se nakon kratkog vremena vide smeđe pukotine na samom rubu ispuna.

 
 
 
 

Što je to lijeČenje zuba? Slikanje RTG-om?

 
 

    Postoje situacije kada nije dovoljno samo staviti ispun na zub već treba liječiti i korijen zuba, (vaditi živac). U našoj ordinaciji endodoncija se radi korištenjem anestetika tako da za pacijenta nema bolova.
   Postupak endodoncije podrazumijeva ekstirpaciju (vađenje) živca iz zubnog korijena, te punjenje novonastale šupljine u korijenu. U cijelom tom postupku izuzetno je važno da se čitava dužina korijena napuni. Dakle punila ne smije biti ni previše ni premalo. Da bi doktor dentalne medicine to učinio po pravilima struke, trebao bi točno znati kolika je dužina korijena (a ona opet ovisi od pacijenta do pacijenta). U tu svrhu se prije koristio zubni rtg. Znači, zub se slikao pa se prema slici određivala dužina korijena. Tom prilikom je dolazilo, nažalost, do zračenja pacijenta. U suvremenoj dentalnoj medicini koriste se posebni i skupi elektronički aparati koji na principu električnog otpora doktoru dentalne medicine daju točne dimenzije korijena kanala. Takav aparat koristi i naša ordinacija.

 
 
 
 

Boli li ekstrakcija (vaĐenje) zuba? Što nakon?

 
 

    U nekim postupcima koji se koriste u dentalnim ordinacijama može doći do nelagode, osjećaja boli. Među takve postupke možemo ubrojiti i ekstrakciju (vađenje) zuba. Međutim, u svrhu uklanjanja boli postoje anestetici (injekcije) koji potpuno uklanjaju bol. Dakle, u suvremenoj dentalnoj medicini pacijenti ne bi smjeli osjećati bol prilikom zahvata.
   Ubrzo nakon gubitka zuba dolazi do promjena u usnoj šupljini. Susjedni zubi se naginju u novonastali prostor, nasuprotni zub iz kontra čeljusti izrasta u taj isti prostor. Te promjene postupno dovode i do polaganog gubitka tih susjednih zubi. Nadalje, dolazi do resorpcije (gubitka) kosti na mjestu ekstrahiranog zuba. Zbog svega ovoga važno je izgubljeni zub pravovremeno nadomjestiti kvalitetnim protetskim radom. Time se čuvaju susjedni zubi, ispravlja estetika i funkcija.